Norský hnědý sýr

 

Brunost (doslova „hnědý sýr“, také nazývaný jako mysostšvédsky mesost) je norský sýr. Vyrábí se dlouhým vařením směsi syrovátky, mléka a smetany. Původně se vyráběl pouze ze syrovátky, smetana se do výroby začala přidávat až v 18. století. Používá se jak kravské mléko, tak kozí mléko. Svou typicky nahnědlou barvu a nasládlou chuť tento sýr získává díky karamelizaci mléčného cukru během dlouhého vaření. Existuje více variant tohoto sýru, hlavními jsou gudbrandsdalsost vyráběný z 24 procent kozího mléka a ze 76 procent kravského mléka, a geitost z čistě mléka kozího.

 

Gudbrandsdalen 

Cena:             Kč  189
Dostupnost:   ANO, SKLADEM 
 
Sýr se sladkou karamelovou příchutí a nádechem kozího sýra. Hodí se jako obloha na chléb i jako dochucovadlo do omáčky ke zvěřině. Hmotnost 500g.
 

Složení: Syrovátka, pasterizované KOZÍ MLÉKO, pasterizovaná SMETANA, pasterizované KRAVSKÉ MLÉKO.

Nutriční hodnota na 100 g
Energie (kcal) 448 kcal / 1869 kJ, Tuky 29 g, Z toho nasycené mastné kyseliny 19 g, Sacharidy 35,8 g, Z toho cukry 30,7 g, Bílkoviny 11 g, Sůl 0,7 g

 
 

Nůž na krájení sýra 

Cena:             Kč  115
Dostupnost:   ANO, SKLADEM
 

Nůž na sýr černý 22cm

Klasický nerezový nůž na sýr s robustní a ergonomickou plastovou rukojetí. Tenká čepel s dobrou poddajností a funkcí i po dlouhodobém používání. 

Barva: Černá Velikost: 22 cm 
Materiál: Nerezová ocel/plastová rukojeť
Lze mýt v myčce: ANO

 

 

Celá reportáž z Norska (nejen) o BrunOstu    zde: 

https://radiozurnal.rozhlas.cz/chutove-kontroverze-hnedy-norsky-syr-a-velrybi-maso-oboji-nabizi-kramek-frode-8680575   

 

Víte, že:

Pokud jde o sýry a jejich konzumaci, patří Česko mezi ty země, které se v žebříčcích umisťují vysoko. Ještě výše ale stojí skandinávské země, jako třeba Norsko. Severské sýry ale umí být velmi různé. 

Brunost znamená hnědý sýr. A zajímavé je, že to ve skutečnosti není sýr. Ve skutečnosti je to karamelizovaný mléčný cukr. Když děláte sýr, odeberete z mléka protein a zbyde vám syrovátka. A tu pak vaříte a vaříte a vaříte, až zhoustne a zkaramelizuje.

Brunost nejenže není ve skutečnosti sýr, také historicky nepochází z Norska: Původně se tenhle sýr vyráběl na území dnešního Rakouska a Švýcarska. Ale pak ho tam zakázali, protože jeho výroba spotřebovávala příliš mnoho dřeva. Ale v Norsku je spousta dřeva, a tak se stal tento sýr norskou specialitou.

Brunost dělí prý dělí lidi na dva tábory: na ty, co ho milují a na ty, co ho nenávidí.